Historia

Historia ennen Räpsää. Hämeenkyrössä on pelattu pesistä miesten toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Suomensarjassa, 1940-50-luvuilla Kyröskosken Ponnen nimissä. Käytännössä hämeenkyröläiset pesäpallon harrastajat pelasivat 60-70-luvut Ikaalisten Tarmossa, Viljakkalan Teräksessä ja Kankaanpään Mailassa. Nämä harrastajat Eero Lehtisen johdolla (seuran kunniapj) perustivat Räpsä ry:n v. 1981.

Räpsä on ollut ennen kaikkea kasvattajaseura, jonka toiminnassa on enemmän painottunut tyttöpesis. Vuosien 1985-98 seuran toimintakertomuksista muistan lukeneeni, että seura halusi pysyä eräänlaisena lasten höntsyseurana. Ei haluttu panostaa todelliseen kilpa- ja tulosurheiluun ja suurin osa pelaajista lopettikin viimeistään C-ikäisinä. Seurassa on ollut satunnaisia miesjoukkueita 80-luvulla, jotka pelasivat alue-, piiri- ja maakuntasarjaa.

1990-luvun loppupuoli oli sikäli pitkästä aikaa erilaista aikaa, että poikapuoli oli hyvin edustettuna. Jopa seuran edustusjoukkueena oli SM-sarjassa pelaava A-poikajoukkue. Tosin pelit loppuivat useana vuotena kovin lyhyeen ja ilmeisesti tuomarivirheisiin, koska puolet silloisesta joukkueesta toimii nykyisin tuomaritehtävissä, mm. Laitisen Jouni...

2000-luvun alussa alkoi kehittyä voimakkaasti valmennustoiminta ja pelaajien/joukkueiden määrä kasvoi. Hyvän valmennuksen, lahjakkaiden yksilöiden ja seuran ajatusmaailman muuttuminen kilpaurheilua suosivaksi johti siihen, monet Räpsän tyttöjoukkueista taistelivat leirien kilpasarjoissa aivan mitalisijojen tuntumassa.
B:n Superpesiskausi alkoi v. 2003. Ensimmäisellä kaudella joukkue oli sarjan 7. ja siinä pelasi mm. nykyisestä naisten Superin joukkueesta Jatta Vuorinen.

2002 seuran naisjoukkue nousi Suomensarjaan ja 2003 voitti Suomensarjan länsilohkon, mutta lohkojen välisessä ylemmässä sarjassa joukkue sijoittui lopulta yhdeksänneksi. Ylöjärven Pallo pelasi myös Suomensarjaa ja koska heillä oli joukkue hajoamassa ja Räpsä halusi keskittyä nuorten Superpesikseen ja tavoitella seurahistorian ensimmäistä SM-mitalia päätettiin vuonna 2003 perustaa YPAn ja Räpsän yhteinen edustusjoukkue/seura, jonka nimeksi tuli Pispalan Pesis ry ja kotipaikaksi Tampere. Seuralle siirrettiin Räpsän Suomensarjan sarjapaikka. Sopimuksen mukaan joukkueessa oli kuusi kiintiöpaikkaa molempien ylläpitäjäseurojen kasvateille. Joukkue voitti Suomensarjan 2004 ja nousee Ykköspesikseen kaudelle 2005.
Vuonna 2006 PiPe  on Ykkössarjan paras ei ”superin kakkosjoukkue” ja Sotkamon luovuttua Superin sarjapaikasta, kabinettipäätöksellä helmikuussa 2007 seura nostetaan Superpesikseen, josta joukkue tosin joutuu luopumaan. Samaan aikaan Räpsän B-tytöt nostavat seuran naisten Suomensarjaan ja kaudeksi 2007 Ykkössarjaan. Joukkueesta piti tulla farmijoukkue PiPelle, mutta Pipen luovuttua sarjasta, seuran lippulaiva oli taas Räpsän nimellä pelaava naisten Ykkössarjajoukkue.
Seura pelasi kuusi vuotta Ykkössarjaa. Kausille 2008 ja 09 panostettiin taloudellisesti Räpsän mittakaavassa runsaasti tavoitellen Superia, siinä kuitenkaan onnistumatta. Sarjaluopumisten, urheilullisen menestyksen, uskottavan valmennuksen,  seuran taloudellisen tilan ja Upi Antikaisen hyvän esityksen perusteella Pesäpalloliitto ja Superpesis myönsivät Räpsälle Superin sarjapaikan joulukuussa 2012.

Seuralla on ollut v. 2000-2013 joukkueita 10 – 21 ja parhaimpana vuotena lisenssipelaajia 290.

Vuonna 2013 seuralla oli 189 lisenssipelaajaa (joka ikäluokassa tyttöjoukkue),  23 pesiskoululaista, 54 liikuntakerholaista ja koulupesisturnaukseen osallistui 93 pelaajaa. Aikuisia höntsypelaajia oli noin 15 ja kesän alueleirille sekä taitoturnaukseen osallistui yli 900 pesäpalloilijaa.